Cunoaste-te pe tine!

 
 

Cine sunt eu?

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare trebuie în primul rând să iesim din tiparul standard de gândire care împarte lucrurile în alb și negru și să fim pregătiți să acceptăm faptul că albul și negrul pot exista simultan împreuna cu o sumedenie de nuanțe de gri...


Aparenta contradicție care trebuie acceptata este constientizarea faptului că esti în acelasi timp unic și irepetabil…

“Eu sunt ce n-a fost încă nimeni din toate câte-au fost”
(Ion Minulescu)


dar si interconectat in țesatura miraculoasă a ceea ce numim Omenire;

“Sunt suflet in sufletul neamului meu”
(George Cosbuc)


exact așa cum celule diferite care împlinesc funcții diferite alcatuiesc împreuna un organism funcțional.


Răspunsul la întrebarea “cine sunt eu?” este în acest context extrem de important pentru a-ți găsi locul și împlinirea in demersul vietii.
Aspectul individualitații, descoperirea propriilor talente și aptitudini te definesc pe tine ca persoana. Sa știi cine ești și care îți sunt ”talanții” cu care ai venit pe lume te ajută atât în alegerea unei cariere potrivite cât și în construirea unor relații armonioase cu cei din jur, îți dă o anumita sigurantă și diminueaza din anxietatea de zi cu zi.

Procesul autodefinirii necesita autoanaliza și timp petrecut în compania propriei persoane; o viață traită conștient și analiza permanentă a reacțiilor, deciziilor și gândurilor generatoare.
Alternativ poți să o iei pe scurtătură și să apelezi la ajutorul calificat al psihologului care deține tehnici simple și rapide de a te ajuta.
Tot psihologul te va consilia și în procesul complicat al autoacceptării, proces care urmează cel al cunoasterii .
Este interesant de observat cum noi, oamenii ne străduim mai mult sa fim altcineva în loc să ne concentrăm pe a deveni cea mai bună variantă posibilă a propriei ființe. Copiem modele care nu ni se potrivesc, fapt care duce la frustrari si dezechilibre. Ca sa dau un exemplu simplu:

Dacă elefantul va insista să imite maimuța va sfarși prin a fi dezamagit de incapacitatea lui de a se cațăra în copaci...
Atât elefantul cât și maimuța au locul și rostul lor în funcționarea universului... exact așa cum și tu îl ai pe al tău.

Nimeni nu poate exista singular; suntem cu toții interconectați într-o societate care funcționează pe baza relațiilor interumane.


În viața fiecaruia dintre noi exista doua decizii majore care le vor influenta pe celelalte; una dintre ele este referitoare la carieră iar cealaltă la casnicie sau parteneriat.


Autocunoașterea este extrem de importantă în procesul decizional. Dacă ajungi să lucrezi intr-un domeniu care nu este potrivit cu abilitățile tale mai devreme sau mai târziu vei dezvolta frustrări care în timp vor duce  la stări disfunctionale sau chiar depresive.

O persoană introvertita, cu dificultăți de comunicare, care prin natura serviciului este expusă contactului permanent cu oamenii va sfârsi ziua cu oboseală si frustrare.
Cel care are nevoie de schimbare dar face muncă repetitivă si plicticoasă, nu va fi fericit nici el... ambii lucreaza împotriva propriei fiinte...
Starea psihică se degradează treptat, dispare cheful de viata si se instaleaza frustrarea.

În viata de familie se întamplă același lucru; un introvertit cu o parteneră extrovertită și comunicativă; dacă se cunosc fiecare pe sine pot rezolva diferența printr-un compromis prin care unul primește timp pentru comunicare iar celălalt pentru reflecție. Cheia este și în acest caz autocunoașterea.

In secolul nostru viața se desfasoară într-un ritm extrem de rapid iar cerințele de adaptabilitate cresc exponențial. Rareori găsim timpul necesar pentru autoanaliza conștienta de aceea ajutorul oferit de psihologi sub forma unor teste de autoevaluare este foarte binevenit.

Dar nu uita că aceste teste nu sunt menite să te limiteze, nici să-ti ofere scuze pentru plafonare, ci să te ajute să te dezvolți conform cu abilitațile de care dispui și să devii cea mai frumoasă versiune a ceea ce ești.

 
Robert Bauer psihoterapeut.jpg

Salut!

Eu sunt Robert. Daca ai venit aici cautand sfaturi si ghidare psihoterapeutica, atunci esti in locul potrivit.

 
 
 

IMPARTASESTE BUNA STARE!

Cunosti pe cineva care ar putea beneficia de pe urma articolului? Impartaseste-l cu ei: